Кой вид транспорт е най-подходящ за индустрията?

Posted by admininpe
Category:

Кой вид транспорт е най-подходящ за индустрията

Няма универсален метод за транспортиране продукцията на фирмите. Различните видове стоки, имат различни характеристики и специфики. 

Видът на транспорта зависи от фактори като размер, обем, форма, особености – трайни, нетрайни, чупливи и други. От значение са началната и крайната точка, както и митническите изисквания и разпоредбите на държавите, през които ще преминат стоките. 

Изборът на правилен начин за транспортиране е много важен за бизнеса и логистиката на всяка фирма. Това не само ще намали значително разходите за доставка и логистика, но и ще Ви спечели нови доволни клиенти. 

Планирането на международен транспорт не е лесно. Ако се чудите на какво трябва да обърнете внимание, останете с нас! В тази статия ние, от ИНПЕ Транспорт, ще Ви представим факторите, които могат да окажат влияние на решението Ви.

Какво трябва да знаете?

Не е достатъчно да потърсите спедиторска фирма, която да организира транспорта вместо Вас. Като собственик на фирма е необходимо да сте запознати с всички особености, които могат да променят начина на доставка. 

Транспортните разходи.

Бюджетът, с който разполагате, е най-важният фактор. Разходите варират в зависимост от вида и количеството на товарите, които искате да транспортирате. Не бива да забравяте, че разходите за транспорт оказват влияние на крайната цена на Вашите стоки. 

Затова невинаги най-бързият метод за транспортиране е най-подходящият за Вашата продукция. Например – тежките товари не биха били подходящи за въздушен транспорт. При него има ограничения за размерите и килограмите. Освен това, колкото е по-тежък товарът, толкова по-скъпа е доставката. 

Международният превоз с камиони е подходящ както за кратки, така и за по-дълги разстояния. Той има възможността да Ви предложи най-гъвкавите маршрути и договорни условия. Спедиторската фирма ще се съобрази не само с количеството и вида на товарите, но и с Вашите специфични изисквания за товарене и разтоварване. 

Ако сте вносители или износители, не бива да забравите да вземете предвид и допълнителните разходи като застраховки и мита. 

Надеждност.

По тези критерии, видовете транспорт се различават коренно един от друг. Всички видове транспорт по суша, въздух и море могат да бъдат засегнати от лошо време -буря, проливни дъждове, сняг, мъгла и други. Това може да причини значителни закъснения.

Единствено при транспорта с камиони, фирмата има възможност да реагира своевременно и да потърси алтернативен маршрут, за да се избегне закъснението. 

Затова Ви препоръчваме тук да помислите каква е скоростта, с която искате да бъдат доставени стоките. Ако имате спешна поръчка, е необходимо да се консултирате със спедиторската фирма и да откриете най-добрия вариант. 

Безопасност.

Това е друг решаващ фактор, който е много важен за сигурността на транзитните стоки. Например – при железопътния транспорт може да се получат загуби при товарене и разтоварване на насипните стоки. За разлика от него, при сухопътния транспорт загубите са по-малки.

От тази гледна точка, морският е най-рисков, тъй като морето е непредсказуемо. Допълнителен риск е и дългата продължителност на пътуването.

Ако предпочетете транспорта с камиони е важно да се обърне внимание на следното – стоките имат ли нужда от обезопасяване по време на транспортирането. Някои стоки изискват специални съоръжения като охлаждане или специални мерки за сигурност – при опасните товари. Това е задължително да го вземете предвид при избора на транспорт. 

Кой вид транспорт е най-подходящ за индустриятаХарактеристики на стоките.

Размерите, формата и теглото на стоките играят решаваща роля. Въздушният транспорт обслужва предимно чупливи и малки пратки. Железопътният и морският са по-подходящи варианти за насипни или тежки товари – мед, желязо, отпадъци и други. 

Колко са опасни, чупливи и каква е себестойността на продукцията, също оказва влияние връху избора на начин за траспортиране. За чупливи и много скъпи пратки, въздушният и сухопътният транспорт са най-добрият вариант. 

Срок за доставка.

Ако имате спешна поръчка, която трябва да бъде доставена за 1-2 дни, въздушният транспорт е най-добрият вариант. Той се препоръчва за дълги разстояния, изискващи да бъдат спазени много кратки срокове. Също и за нетрайни, чупливи и леки стоки. 

Водният транспорт не е подходящ вариант, когато се изисква спазване на кратки срокове от няколко дни до седмица. 

Шосейният транспорт е много по-бърз и подходящ за къси разстояния, ако срокът на доставка е 1-2 дни или седмица. За по-дълги разстояния зависи от графика, който трябва да се спази.

Гъвкавост

Най-гъвкавият вид транспорт е шосейният, тъй като не е ограничен от фактори като време на полета, морски маршрути и предварително насрочени разписания. Той може да се извършва както през деня, така и през нощта. Това може да отговори на всички времеви рамки и да достави стоките от врата до врата. 

С това ще завършим тази статия. Надяваме се информацията да Ви е била от полза. Свържете се с нашите сътрудници на телефон: +359 888 70 10 70, ако се нуждаете от професионална консултация или съвет.

Вашият коментар

8 + 8 =