Каква е разликата между транспорта с камиони и водния транспорт?

Posted by admininpe
Category:
Воден и земен транспорт

 

Да транспортирате Вашите стоки от България до чужбина не е толкова лесна задача, колкото изглежда. Трябва не просто да знаете обема, размерите и теглото на товара, но и да изберете най-подходящия вид транспорт. Той зависи преди всичко от местоназначението и какви са възможните маршрути между началната и крайната точка. Например, ако искате пратката Ви да достигне до Ню Йорк, няма как да използвате железопътен транспорт.

В предните ни статии започнахме да Ви информираме за особеностите на различните видове транспорт. Представихме Ви предимствата на железопътния и въздушния, за да можете да придобиете по-добра представа какво ги отличава от шосейния.

Днес ще продължим да Ви помагаме да откриете най-доброто решение като съпоставим транспорта с камиони и водния транспорт.

Какво трябва да знаете за водния транспорт?

Морският транспорт е един от най-предпочитаните, когато става въпрос за вносители и износители на големи количества продукция. Той е подходящ за покриване на дълги разстояния и пренасяне на обемисти международни товари.

Много специалисти го определят като един от най-икономичните видове транспорт. Причината е, че за разлика от въздушния и шосейния, той има възможност да пренася по-разнообразни и големи количества товари.

Друга особеност е, че е значително по-бавен от останалите видове транспорт. В зависимост от маршрута и вида на кораба, той може да обслужва голям брой пристанища. Това означава, че времето за транспортиране може да варира от няколко дни до месеци.

Например, контейнеровозите са товарни кораби, които са проектирани да превозват товари в стандартизирани ISO контейнери. Най-големият кораб от този вид има капацитета да натовари повече от 20 000 контейнера.

Какви са предимствата на този вид транспорт?

Интересен факт е, че водният транспорт има най-ниските разходи, но има най-дългото транзитно време в повечето случаи. За съжаление, той в повечето случаи е единственият вариант за насипни товари като зърнени храни, желязо, въглища и други. Предпочитан е и за големи и тежки товари – минерали и метали, с чието разтоварване не биха се справили фирмите, предлагащи транспорт с камиони. Освен това, тяхното превозване с друг вид транспорт не би бил икономически изгоден.

Неговите основни предимства са:

  • Икономичност – океаните и реките са естествени пътища, които не се нуждаят от поддръжка. Разходите за изграждане и поддържане на канали са по-евтини от пътищата. Обикновено корабите поемат пратките на няколко клиенти, затова в цената за превоз се включва и минимални експлоатационни разходи като гориво.
  • Голям капацитет – корабите имат по-голям капацитет на своите трюмове. Това им позволява да товарят по-големи, обемни и тежки товари.
  • Безопасен – възможностите за инцидент по време на пътя са сведени до минимум и могат да плават дори в лошо време.
  • Екологичност–има сравнително по-нисък въглероден отпечатък в сравнение с алтернативите. Възможно е да нанесе щети на околната среда, ако има изтичане на масло от резервоарите или се разлее нефт по време на разтоварване.

 Какви са недостатъците на водния транспорт?

Корабен транспорт

 

Бавен и отнемащ време – когато корабът има маршрут, обхващащ много пристанища, транспортът може да отнеме до няколко месеца. Това го прави неподходящ, когато е необходимо стоките да стигнат бързо до местоназначението си. Забавяния по време на пътя – водният транспорт зависи изключително много от пристанищата, където се извършват товаренето и разтоварването. В някои случаи, те не са подготвени за приемането на товарите, което създава логистични затруднения и забавяне на графика.

Не може да предложи гъвкави маршрути – освен, ако не наемете целия кораб за Вашия товар, маршрутът е предварително определен. Няма възможност за нарушаването му, за да се навакса закъснение.

Защо транспортът с камиони превъзхожда водния?

В предните ни статии, може да откриете подробна информация за международния транспорт с камиони – неговите предимства и недостатъци. За разлика от водния, той може да Ви предложи гъвкави маршрути. Така дори да се случи авария на пътя или затварянето му заради инцидент, шофьорът може да поеме по алтернативен път и по този начин да избегне забавянето. Това е невъзможно да се случи с водния транспорт.

Не се колебайте да се свържете с нашите консултанти на имейл: order.inpe@gmail.com или телефон: +359 888 70 10 70. Нашият екип с удоволствие ще отговори на въпросите Ви и ще Ви сподели предимствата на транспорта с камиони.

Вашият коментар

17 − 16 =