Какви са особеностите на международния транспорт с камиони?

Posted by admininpe
Category:

Да организирате международен превоз на Вашите товари е трудна задача. Въпреки че в България има много спедиторски и транспортни компании, не всяка може да Ви предложи подходящи маршрути и договорни условия. Затоватрябва да познавате добре своите стоки и техните специфични особености, засягащи съхранението, опаковането, товаренето и разтоварването им.

Планирате да предложите продуктите си на международния пазар? Предстои Ви да се занимавате за първи път с международна логистика? В тази статия ние от Инпе Транспорт ще Ви запознаем с особеностите на международния транспорт с камиони.

Какво е важно да знаете?

Когато става въпрос за шосеен транспорт ситуацията на пътя може да се промени за секунди.

Например може да се случи инцидент между участниците в движението, пътят да е блокиран от свлачище или метеорологичните условия да се влошат. Тук от голямо значение е не само опитът на шофьора на камиона, но и какъв е начинът на работа на траспортната фирма, която сте избрали.

Много фирми предлагат единствено проследяване на местоположението на камиона с GPS и не поддържат връзка с шофьорите 24/7. Други се стремят да предложат най-доброто обслужване и да могат винаги да реагират при нужда. Затова имат отворена комуникация със своите служители по време на траспорта на стоките. Това им помага да реагират при възникване на проблеми и веднага да предложат алтернативен маршрут, за да се избегне забавянето и да се спази графика.

Транспортните и логистични фирми отговарят не само за камиона!

По време на траспортирането, Вашите пратки могат да преминат през една или повече страни. Във всяка от тях съществуват различни разпоредби, правила и политики за транспортирането на различните видове стоки. Задача на фирмата, която сте наели, е да комуникира с необходимите институции като митнически агенции, инспектори, транспортни отдели, банки, застрахователи, посредници и много други.

Освен това, всяка страна има и различни парични и финансови системи. Това означава, че може да се наложи да платите такси или данъци.

И не на последно място, политическата и икономическата обстановка могат да окажат въздействие върху транспорта. За да няма забавяне, Вашата фирма трябва да е подготвена във всеки един момент да реагира и да съдейства за безпроблемното преминаване на камиона.

Каква е разликата между вътрешната и международната логистика?

Да превозите продукцията си от един град на България до друг не е сложен процес. Нуждаете се единствено от подходящо превозно средство и необходимата документация. Таксата, която трябва да платите, е обвързана изцяло с вида и количеството на товарите. Това, което плащате на държавата е строго регламентирано от съответните държавни органи.

Когато организирате транспорт от България до Западна Европа, освен да се съобразите с българското законодателство, трябва да знаете и законите на държавите, през които преминава товарът.

На първо място разстоянието, което се изминава, е много по-голямо от вътрешните превози. Съответно разходите на камионите също са по-големи, както и времето за изминаване на целия маршрут.

На второ място, е задължително товарите Ви да имат всички необходими и изисквани документи от страните, през които преминавате. В противен случай камионът може да бъде спрян на някоя от границите и да не може да изпълни маршрута.

Удобството да използвате логистична и транспорта фирма е, че те са запознати изцяло с всички изисквания. Тяхната задача е да Ви съдействат изцяло и да осигурят бързото и безопасно транспортиране на Вашите товари от началната до крайната точка.

Защо навременността на международната логистика е важна?

Благодарение на икономическата криза и инфлацията, цените на стоките на международния пазар се променят за секунди. Има фирми, които всекидневно покачват цените на своите стоки и услуги. Освен това, конкуренцията в някои сектори е жестока. Ако продуктите не могат да пристигнат навреме на местоназначението си, това може да причини огромни икономически загуби.

Например, при забавяне на доставката на хранителни продукти, това може да доведе до развалянето им и невъзможността да бъдат продадени на крайния клиент. При транспортирането на сезонни стоки като бански, ненавремената доставка може да причини голяма загуба и изпускане на момента с най-голямото търсене на пазара.

Следователно, спазването на договорените срокове за доставка е много важно при международен транспорт с камиони. Това е пряко свързано не само с поетите ангажименти към крайния клиент, но и за Вашето бъдещо развитие на пазара.

Ако се колебаете как да траспортирате товарите си, прочетете предните статии в блога ни. В тях подробно сме Ви представили предимствата и недостатъците на различните видове транспорт. Следете и нашия блог, защото скоро ще продължим темата.

Вашият коментар

5 × 3 =