Какви са рисковете на международния транспорт с камиони?

Posted by admininpe
Category:

 

Международният транспорт с камиони може да Ви предложи гъвкави маршрути и изгодни договорни условия. Въпреки това по-голямата му продължителност и дългите разстояния са предпоставка за възникването на някои усложнения.

Разбира се, всяка транспортна и логистична компания осигурява надеждна застраховка. Нейната функция е да осигури безопасността на товарите и при възникване на инцидент да покрие щетите.

В тази статия ние от Инпе Транспорт ще Ви запознаем с рисковете, които съществуват по време на транспорта с камиони и как предпазваме товарите Ви.

Какви са рисковете?

Благодарение на новите технологии, транспортната индустрия се разви с шеметна скорост. Само преди 20 години, цялата документация за товарите се попълваше на ръка и бе обвързана с тромави процедури и чакане. Днес, компютрите и телефоните не просто улесняват целия процес, но и дават възможност на логистичните фирми да поддържат комуникация с всяка точка на света.

Все пак, има фактори, допринасящи за повишаване на рисковете и новите технологии са част от проблема.

Кибератаки

Според едно от последните проучвания на 2022 година, кибератаките представляват най-голяма заплаха за транспортните фирми. Причините са различни. Някои от кибер престъпниците се възползват от възможността да получат данните на големи товародатели, а други просто обичат да създават хаос.

Появата на изкуствения интелект ги улесни в голяма степен и им даде възможност да нарушат веригите за доставки и автоматизация.

Тук рискът се разпределя умерено между транспортната индустрия и логистичните фирми. Ние от Инпе Трансспорт държим изключително много на безопасността на Вашите данни и конфиденциалността. Затова имаме интегриран и цялостен подход за предотвратяване на кибер атаки и нарушения.

Разполагаме със специалисти, които са изцяло ангажирани да осигуряват сигурността на нашата транспортна верига и данните на клиентите ни.

Недостиг на шофьори.

В световен план липсата на достатъчно водачи на камиони се отразява на транспортната индустрия и много сфери на индустрията. Само в Америка през 2022 година този недостиг е достигнал колосалния брой от 100 000, а през 2023 година продължава да се увеличава.

Това е проблем, който засяга много страни по света, включително България. Причините са не само застаряване на населението, а и увеличеното търсене и предизвикателствата при набирането на нови служители.

Този недостиг води до вторични рискове като опасност да не се изпълнят договорените срокове, умората на водачите и допълнителните часове на пътя, които трябва да шофират. Това повишава опасността от злополуки и наранявания.

За щастие, ние от Инпе Траспорт разполагаме с достатъчно шофьори. Благодарение на дългогодишния си опит, успяхме да привлечем в екипа си опитни водачи, които да гарантират сигурността на стоките Ви. По този начин осигуряваме възможност за почивка на нашите служители и намаляваме вторичните рискове.

Влошена инфраструктура.

В България, както и много други балкански страни, магистралите и пътищата става все по-опасни за превозните средства. Проблемите варират от влошаване качеството на асфалта до липсващи знаци и маркировка.

Забавянето на ремонтирането им, може да възпрепятства навременната доставка на стоките и да причини повреди по камионите. Вторичен проблем е задръстванията, които се получават от възникналите катастрофи. Интересна статистика е, че заради задръствания се губят около 3.1 милиарда долара гориво само в Америка, а в световен план цифрата е 10 пъти по-висока.

Закъсненията в доставката на стоки могат да доведат до анулиране на договори и нарушаване на качеството им. За съжаление, състоянието на пътя е риск, койтов по-голямата си част е извън контрола на транспортните фирми.

Как ние от Инпе Транспорт се справяме с този проблем?

Поддържаме постоянна връзка с нашите шофьори и се информираме през цялото време за състоянието на магистралата или пътя. Искаме информация и за натовареността на движението, както и следим местните новини и съобщения за възможни задръствания.

Това ни дава възможност да реагираме в реално време и да насочим камионите към алтернативни маршрути при нужда. Така избягваме закъсненията и гарантираме спазване на договорните условия.

По-голям правителствен надзор.

В някои страни, законодателството, предназначено да помогне на траспортната индустрия е отговорно за най-големите забавяния. Например в някои европейски страни има изисквания към различни стоки за по-голяма документация, която задължително се проверява на границите. В други страни пък има изисквания за оборудването на превозните средства като GPS и други.

За да предотвратим тези забавяния, ние от ИНПЕ Транспорт още при уреждане на подробностите по договора подготвяме необходимата документация. По този начин гарантираме, че няма да има непредвидени закъснения.

С това ще завършим тази статия. Надяваме се информацията да Ви е била полезна и да Ви е помогнала да вземете Вашето решение. Свържете се с нас на телефон: +359 888 70 10 70 и ние ще помогнем с консултация от специалист.

Вашият коментар

10 + 15 =