Нови реформи за второкласните пътища

Съдържание,


Правителството прие предложението на вице премиера в оставка – Гроздан Караджов. Според него второкласните пътища ще се таксуват с тол такса от 1 юни, а за тежкотоварните автомобили ще има поетапно увеличение на тол таксите.Международен транспорт ИНПЕ ООД

Идеята на това решение е за автомобилите, които ползват и замърсяват повече, да има по-високи такси.

Това решение бе взето благодарение на дискусиите, които Министерството на регионалното развитие и благоустройство проведе с представители на превозвачите. На тях беше постигнат компромис – в средата на 2022 година да влязат в сила само 50% от планираното увеличение на тарифите. А останалите 50% да влязат в сила от 1 януари 2023 година.

От какво зависят „ТОЛ“ таксите?

  • вида на превозното средство;
  • eкокатегорията;
  • вида на пътя – автомагистрала, пътища първи клас и второкласен път.

Цената на тол таксите за второкласните пътища ще се определя според вида на превозното средство, неговата категория и класа на пътя.

Каква е политиката за сигурност на транспортна фирма ИНПЕ?

Какво ще се промени  относно „ТОЛ“ от 1 януари 2023 година?

Най-важната промяна е, че ще бъде обърнато съотношението на приходите в тол системата. Тежките превозни средва ще плащат 2/3 от приходите, докато леките автомобили – 1/3.

През 2023 година ще има и друга важна промяна. Цените на винетките ще бъдат намалени с 10%. Така шофьорите на леки автомобили, вместо 97 лева ще плащат 87 за годишна винетка.

Надяваме се тази информация да Ви е била интересна и полезна. Следете нашия блог, защото в него ще откривате полезна информация за нашата транспортна фирма и международния транспорт на товари.

Вашият коментар

2 × 2 =