Транспорт с камиони VS самолетен транспорт

Транспорт с камиони VS самолетен транспорт

Съдържание:

Имате товари, които искате да превозите от България или Гърция до Западна Европа? Колебаете се кой вид транспорт може да Ви предложи най-изгодните условия?

Според последните статистики над 60% от движението на товари в Европа за изминалата година са извършени с камиони. Докато в Дубай годишния обем на товарите, които идват по въздушен път е приблизително 2.5 милиона тона! 

Вероятно тези цифри Ви звучат невероятно и Ви объркват още повече. Ние от INPE Тransport сме специализирани в международния транспорт и логистиката му. Затова знаем, че правилният начин на доставка е от голямо значение за растежа и развитието на бизнеса Ви.

В тази статия ще Ви помогнем да вземете правилното решение! Ще направим сравнителен анализ на международния транспорт с камиони и самолетния и ще оставим на Вас да прецените кой вид да изберете. 

Какво трябва да знаете за въздушния транспорт?

Въздушният транспорт е най-нов метод за транспорт на товари. Той е достъпен в по-голямата част на света и е идеален за пратки, които трябва да бъдат превозени бързо на големи разстояния. Има огромен обхват от маршрути, защото индустрията непрекъснато се разраства и се появяват нови летища и писти за кацане в целия свят. 

Повечето фирми разчитат на този вид транспорт като допълние към сухопътния, железопътния или морския. Обикновено търговците използват товарните полети, за да изпратят своите пратки. В някои единични случаи може да използват и пътническите полети. 

Въздушният транспорт е подходящ за стоки с висока стойност и малък обем. В повечето случаитой ще Ви осигури по-бърза доставка в сравнение с морския и железопътния транспорт. 

Транспортът със самолети има следните предимства:

 • Позволява да се извършат бързи доставки – въпреки възможността за големи закъснения, той е значително по-бърз от доставките с кораб, камион или влак. Самолетите работят по фиксиран график. Това е голямо предимство при превозването на бързо развалящи се стоки, които изискват бърза и ефективна доставка. 
 • Предлага по-голяма сигурност – самолетите са транспортът, към който има най-големи изисквания за изправността на техниката. Те имат стриктни процедури, които задължително трябва да следват не само при възникване на проблем, но и по време на полета. 
 • Безопасност – има по-малки шансове товарът да бъде изгубен, откраднат или по време на транспорта да бъде повреден. В зависимост от големината на пратката, преди полета се обезопасява и това гарантира защита на Вашите товари. 
 • По-голям избор от маршрути – въздушният транспорт може да достигне до почти всяка точка на света.

Въпреки това, трябва да вземете  предвид и недостатъците:

 • Разходите са много по-големи – въздушният транспорт е много по-скъп от транспорта с камиони или железопътния. Това се дължи на много по-високата цена на горивото и допълнителните разходи за поддръжка, контролно-пропусквателните пунктове  и специалните такси за обработка на товари. Компании, за  които големите разходи не са проблем и държат на бързата доставка в рамките на няколко дни, това е най-добрият избор.
 • По-големи ограничения – поради естеството на въздушния транспорт има ограничения, които могат да Ви затруднят при изпращането на товари. Те включват максимален размер, тегло и вид на пратките. Самолетите имат определен капацитет на теглото на товарите, който не трябва да бъде надвишаван. Освен това, не може да се превозват  товари, които са твърде опасни и може да застрашат полета, пътниците и екипажа. 

Транспорт с камиони VS самолетен транспорт

Какво трябва да знаете за транспорта с камиони?

В световен мащаб, транспортът с камиони е най-предпочитаният от бизнеса. Той е идеален за индустриите, които търсят най-оптимален вариант за транспортиране на своите стоки. Според статистиките най-често се използва за превозване на компютърни части, електрически уреди, моторни и автомобилни части, хранителни стоки, строителни материали и много други. 

В сравнение с другите видове, транспортът с камиони има много по-малко ограничения относно вида, обема и размерите на товарите. 

Неговите предимства са: 

 • Камионите са по-лесни за проследяване – благодарение на вградената навигационна система, те може да бъдат проследени в реално време. Това Ви дава възможност да знаете винаги къде е Вашата пратка във всеки един момент.
 • Разходите са по-малко – товарните превози с камион са много по-икономични в сравнение с въздушния траспорт. Причината е, че разходите за гориво и поддръжка на камионите са много по-малко от тези за самолетите. 
 • Позволява по-голямо достъпност – повечето компании имат достъп до магистралната система и камионът може да вземе товарите от вратата на техния склад или производствена база. При въздушния траспорт, бизнесът сам трябва да организира превоза на товарите до летището, което е свързано с допълнителни разходи. 
 • Позволява повече възможност и по-гъвкави маршрути – при разваляне на времето, самолетите може да се наложи да кацнат в най-близкото летище. Докато камионите имат възможност да сменят маршрута, без да се забавят с графика. 

Въпреки многобройните предимства, трябва да споменем и недостатъците на този вид транспорт, а именно:

 • Неочаквани забавяния – в редки случаи камионът може да попадне на затворен път или в натоварен трафик, откъдето му е трудно да се измъкне. Това може да повлияе на времето за доставка, но в повечето случаи това забавяне е лесно за наваксване.
 • Товарене и разтоварване на пратките – важно е да се доверите на професионална фирма за международен транспорт и логистика, защото някои товари имат специфичен начин на товарене и разтоварване. 

Надяваме се да сме Ви помогнали с избора на вид транспорт за Вашите товари. Не се колебайте да се свържете с нашите консултанти на имейл: order.inpe@gmail.com или телефон: +359 888 70 10 70

Вашият коментар

5 × 4 =